Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, Çiğli Belediyesi’ne bağlı ÇİBEL Temizlik Hizmetleri ve Çiğli Gıda İnşaat Turizm şirketlerinde çalışan 147 işçinin Kod-4 ile çıkarılmasıyla ilgili, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

122’sinin ÇİBEL, 25’inin ise Çiğli Gıda İnşaat Turizm şirketlerinde çalışan Genel-İş 8 No’lu Şubede örgütlü işçilerle ilgili verilen önerge için DEM Milletvekili Kezban Konukçu, “Açlık sınırının 18 bin 978, yoksulluk sınırının ise 61 bin 820 liraya ulaştığı ülkemizde, astronomik zamlar ve yüksek enflasyon karşısında ücretleri eriyen emekçiler bir de keyfi işten çıkarmalara maruz bırakılmaktadırlar. Nitekim İzmir Menemen Belediyesi Meta-Su şirketinde çalışan 325 emekçi ve 75 belediye personelinin Kod-17 bahanesiyle işlerine son verilmesinin ardından 10 Haziran 2024 tarihinde de İzmir'de CHP'li Çiğli Belediyesi’ne bağlı ÇİBEL Temizlik Hizmetlerinden ve Çiğli Gıda İnşaat Turizm şirketinden aralarında hamile, çocuğu engelli, kanser hastası gibi farklı zorluklarla da baş etmeye çalışan 107’si kadın işçi olmak üzere   toplamda 147 işçi ‘işveren tarafından haklı sebep bildirilmeksizin fesih’ maddesini içeren Kod-4 ile ‘seçim öncesi keyfi ve kötü niyetli alım’ ve ihtiyaç fazlası gibi gerekçelerle üstelik mesai bitimine yarım saat kala telefonlarına gelen SMS ile  işten çıkarılmışlardır” diyerek sözlerine başladı.

Öte yandan, belediye başkanının işçileri işten çıkarırken diğer işçilere ise “Ben bu 147 kişiyi çıkarmazsam size enflasyon zammını veremem, o yüzden sesinizi keseceksiniz” diyerek mücadele eden işçilere destek verilmesini engellemeye çalıştığını ve işçilerin bankamatik işçiler olduklarına yönelik söylemlerinin basında yer aldığını hatırlatan Konukçu, işçilerin haklı direnişlerini sürdürdüklerini söyledi.

Konukçu, önergesinde şunları sordu:

Buca Belediyesi’nden “Cumhuriyet’te İkinci Yüzyıl Atatürk Kütüphanesi” Buca Belediyesi’nden “Cumhuriyet’te İkinci Yüzyıl Atatürk Kütüphanesi”
  • İzmir Çiğli Belediyesi’nde çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 147 işçinin “işveren tarafından haklı sebep bildirilmeksizin fesih” maddesini içeren Kod-4 ile işten çıkarıldıkları Bakanlığınız bilgisi dahilinde midir?
  • Çiğli Belediyesi’nde işten çıkartılan 147 işçinin bir buçuk aya yakın bir süredir İzmir’de ve Ankara’da yapmış oldukları haklı direnişleri bilginiz dahilinde midir? 
  • Haksız ve keyfi biçimde işten çıkarılan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçilerin işe iade edilerek mağduriyetlerinin giderilmesi anlamında Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulacak mıdır?
  • Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan yoksulluk, işsizlik, mevcut enflasyon ve yıkıcı hayat pahalılığı ile vahim bir hal almıştır. Bakanlığınızca işten çıkarılan işçilerin haklarının korunması için önlemler alınması düşünülmekte midir?
  • Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) “insana yaraşır iş” yaklaşımı temelinde ‘herkese güvenceli ve nitelikli işler sağlanmalı’ yükümlülüğünden hareketle sorumluluğu bulunan Bakanlığınızın keyfi bir şekilde işten atmaların önüne geçilmesine yönelik herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa nelerdir? Yoksa neden yoktur?
  • Bakanlığınız keyfi işten çıkarılmalara sebep olan Kod-4 nedeniyle mağdur edilen çalışanların haklarının iadesi ile ilgili ne tür çalışmalar yapmaktadır?
  • Türkiye genelinde birçok bölgede çeşitli sebeplerle işçi eylemleri ve grevleri gerçekleşmektedir. Bakanlığınızın bu eylem ve grevlere dair bir açıklaması veya taleplerin karşılanmasına yönelik herhangi bir girişimi olmuş mudur? (HABER MERKEZİ)