Die Welt’in, AB üyesi üst düzey diplomatlardan edindiği bilgilere göre, Türkiye’de gerçekleştirilen ‘şaibeli‘ Anayasa Değişikliği Referandumu sonrasında AB, Türkiye ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesini tartışıyor.
Bu hafta 28-29 Nisan tarihlerinde Malta’da gündem değerlendirmesi ve Avrupa Komisyonu’nun yapısı ile ilgili olarak bir araya gelecek AB Dışişleri Bakanları, aynı zamanda Ankara’nın müzakere koşullarını ihlal edip etmediğini ve müzakerelerin neden sonlandırılması gerektiğini görüşecek.
Üst düzey diplomatlardan edinilen bilgiye göre AB Komisyonu kısaca, 2005 yılında açılan 5. fasılda yer alan Özgürlük İlkeleri, Demokrasi ve İnsan Haklarına Saygı başlıklarının Türkiye tarafından ciddi ve kalıcı olarak ihlal edilmesi üzerine görüşmelerin süresiz biçimde askıya alınmasını görüşecek.
Bahsi geçen 5. fasıldaki maddelerin ihlali dolayısıyla müzakerelerin askıya alınması için ise 28 üyenin oybirliği yerine sadece 16 üyenin bu yönde oy kullanması yeterli olacak.
Çoğunluğun Bu Yönde Karar Alması Bekleniyor
AB Dışişleri Bakanları, önümüzdeki hafta Strazburg’da toplanması beklenen Avrupa Parlamenterler Birliği toplantısı öncesinde müzakerelerin sonlandırılması yönündeki kararlarını sunmaya hazırlanıyor.
Parlementerler Birliği’nin ise, öncelikle geçtiğimiz Mart ayı başında İzleme Komitesi’nin oyları doğrultusunda, ‘düşünce suçları‘ ve 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası başlatılan ‘tutuklama dalgası‘ dolayısıyla Türkiye’nin yoğun izleme altına alınması ve halen bu baskılara yol açan OHAL uygulamalarının son bulmas yönünde karar alması bekleniyor.
Parlamenterler Birliği’ndeki Hristiyan Demokrat kanadın (EVP) Almanya Temsilcisi (CDU) sözcüzü Axel Fischer Welt’e yaptığı açıklamada “Önümüzdeki Salı günü büyük ihtimalle mevcut İnsan Hakları ihlalleri ve Türkiye’deki demokrasinin geldiği durum konusunda Avrupa Konseyi tarafından çok daha sıkı izlemeye alınacağını düşünüyorum ve bu konuda parlamento çoğunluğu kararı çıkmasını bekliyorum” dedi.
Türkiye şimdiye kadar 1996 ve 2004 yılları arasıdna bir kez daha izleme altına alınmıştı. 2004 yılında ise Avrupa Parlamenterler Birliği Türkiye’nin büyük aşama kaydettiğine ve izleme sürecinin sona erdirilmesine hükmetmişti. Bu durum ise 2005 yılında AB ile Türkiye müzakerelerinde açılacak yeni fasılların da ön koşuluydu.