Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamu bankalarının bu ay içerisinde reel sektöre verdiği kredi faiz oranını tek haneye düşüreceğini açıkladı. Kayseri ve Nevşehir’de iş dünyası ile bir araya gelen Albayrak, açıklamalarda bulundu.

Sermaye üzerindeki faiz baskısını düşüreceklerini ifade eden Albayrak, “Kamu bankaları yüzde 9-11 oranını reel sektöre yansıtacak. Kamu bankaları 2020 yılına girmeden önce reel faiz oranını tek haneye düşürecek” dedi.

Ekonomi yönetimi uzun süredir, sermayeye düşük faizli krediler aktaran büyüme politikasını sürdürüyor. Son dönemde kamu kaynaklarının büyük oranda yağmalanması ile sürdürülen sistemle sermaye düşük faizli krediler edinmesi amaçlanıyor. Ancak bunun karşısında enflasyon ve kur, herhangi bir önlem alınmadan serbest yükselişe bırakılıyor.

Sermayeye kamu kaynakları kullanılarak finansman aktarma politikasının devam edeceğini belirten Albayrak’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Dün Merkez Bankası’nın piyasaların önünü açan faiz indirim kararlarından sonra bugün Kayseri’de bir güzel haber daha paylaşmak istiyorum. Her gün güzel haber geliyor da, kamu bankalarının sürecini takip etmemezlik olmaz. Yolda gelirken bankalarımızla konuştuk. Faizler, maliyetler düşüyor. Diyoruz ki kamu bankaları kamu bilinci ile hareket ediyorsa o zaman bu iyileşmeleri hemen piyasaya yansıtması lazım. Kamu bankalarımız hesaplarını ve kitaplarını yapıyorlar. İnşallah 11-13.5 oranını yüzde 9 ile 11.5 aralığına düşürecekler ve en kısa sürede reel sektöre yansıtmaya başlayacaklar. 2020’ye girmeden tek haneli faizleri kamu bankalarımız piyasalarımıza başlatıyor. Hayırlı ve uğurlu olsun.

Her indirim kararından sonra Türk Lirası üzerinde güvensizlik oluşturmak isteyenlerin her biri her bu adımdan sonra duvara tosladı. Ağustos 2018’den beri attığımız adımları, uyguladığımız politikaların her geçen gün neticelerini almaya başladı. Bir kez daha korkutmayı, ülkemizin para birimi üzerinden güvensizlik oluşturmaya çalışanların kaybettiği, esnafımız, KOBİ’miz ve sanayicimizin kazandığı bir resme şahit oluyoruz. Faizler indiği zaman ilk önce reel sektör kazanıyor.

Allah’ın izniyle daha düşecek, daha da iyi olacak. Yüzde 40’ların telaffuz edildiği bir dönemin ardından bu adımlarla birlikte faizler 11-12’leri görmeye başladı. Gerek Merkez Bankası’nın gerçekçi para politikası, gerek tüm bankalarımızın üreticinin yanında güçlü duruşuyla birlikte piyasalar üzerindeki faiz baskısını bertaraf etti.

Bu kamu bankaları ‘Ne için var?’ diye konuşuluyor. Bunun için var. Bir dönem hatırlarsınız kamu bankalarının hepsini özelleştirelim deniliyordu. Cumhurbaşkanımız karşı çıkmıştı. İyi ki de karşı çıkmış.

Sonuç 5 yılda yaşanan süreçte kamu bankalarının piyasa yapıcı yerli ekonominin, reel sektörün yanında duran pozisyonu olmasaydı belki de çok daha ağır süreçlerden geçerdik.

Sendika.Org