Ankara Altındağ’da Battalgazi Mahallesi’nde dün gece Suriyeli bir gencin mahalledeki iki genci bıçaklamasının ardından başlayan gerginlik çığrından çıktı. Sokakta tekbirlerle Suriyeli avına dönen saldırılar sırasında evler ve dükkânlar basıldı, yağmalandı, eşyalar ateşe verildi, saldırganlar konvoy halinde yürüyüş yaptı. Polisin çoğunlukla izlemeyi tercih ettiği saldırılar, gecenin ilerleyen saatlerinde son buldu

ALTINDAĞ’DA HER ŞEY BİR BAHANEYE BAKIYOR: SURİYELİ KARŞITI KIŞKIRTMALAR 2016’DAN BU YANA SÜRÜYOR

Saldırı öncesinde Suriyeliler tahliye edildi

Dün geceki saldırılardan sonra Suriyeli esnafın kepenk açmadığı mahallede polis, öğleden sonra mahalledeki Suriyelilerin önemli bir bölümünü otobüslerle tahliye etti.

Tekbirlerle sokakta Suriyeli avı

Gece saatlerinde yeniden başlayan faşist provokasyon ev ve dükkânların yağmasına kadar gitti. Sokakta “Suriyeli avına” dönen faşist provokasyona mahalle sakinlerinden aldığımız bilgilere göre Karapürçek tarafından gelenler de dahil oluyor.Sokağa çıkanlar “Ya Allah, Bismillah, Allahuekber” sloganlarıyla Suriyelilerin ev ve dükkânlarına yönelirken Suriyelilere ait arabalar da tahrip edildi. Bir ev ve dükkân da ateşe verildi.

Polisin saldırganlara karşı tavrı: “Her daim sizlerleyiz, yanınızdayız. Olmaya da devam edeceğiz”

Saldırı öncesinde Suriyelileri mahalleden tahliye eden polis, saldırı sırasında oldukça pasif davrandı. Saldırganların ev ve dükkânları yağmaladığı sırada polislerin de saldırganların hemen yanında olduğu görüntülerden dahi rahatça görünüyor. Ancak polis, saldırganlara müdahalede bulunmadı. Özellikle küçük grupların saldırılarını seyreden polis, saldırganlar kalabalıklaşıp tehlike potansiyellerini artırdıkça yalnızca kısmi olarak dağıtmayı tercih etti.

Battalgazi Mahallesi Muhtar Arif Turan Caddesi’nde polisin “Her daim sizlerleyiz, yanınızdayız. Olmaya da devam edeceğiz” şeklindeki anonsu polisin genel tavrının özetiydi.

Altındağ soykırımın eşiğinde: Saldırı konvoyu, ev basma, linç…

Suriyelilerin ev ve dükkânlarına saldıran kalabalık, konvoy oluşturarak Çamlık Mahallesi’nden Alibey Durağı’na doğru korna ve sloganlarla ilerledi. İlerleyiş sırasında tekbirler ve “Ülkemde Suriyeli istemiyorum” sloganları atıldı.

Aldığımız bilgilere göre Önder Mahallesi’nde saldırganlar bir evi taşlarlarken evden aşağı dambıl ve buz atıldı. Polisin de sokağa girmesiyle beraber saldırganlar dağıldı. Çamlık Mahallesi’nden ulaştığımız başka bir mahalle sakini ise Suriyelilerin evlerinin taşlandığını, evlerine girlilip eşyalarının dışarı atılarak ateşe verildiğini ifade etti. Eve giren saldırganlar, evdeki erkekleri de dövüyor. Saldırganların eve girmesinin ardından polis de evin önüne geldi. Polisin gelmesinden önce evden çıkan saldırganlara karşı polis, evi ablukaya aldı.

Aldığımız bilgilere göre Suriyelilere ait olan dükkânların yanı sıra tabelasında Arapça ibareler olan dükkânlar ve Suriyeli eleman çalıştıran dükkânlar da yağmalandı.

Ankara Valiliği’ne göre “bir takım gösteri ve olaylar”, bitiş sebebi de “vatandaşların soğukkanlılığı ve emniyet güçlerinin yoğun çalışmaları”

Ankara Valiliği, yaptığı açıklamada meydana gelen saldırıları “bir takım gösteri ve olaylar” olarak değerlendirirken saldırıların bitmesini “vatandaşların soğukkanlılığı ve emniyet güçlerinin yoğun çalışmaları sonucuna” bağladı.