Daha önce birlikte ve ayrı ayrı çeşitli tekliler, kısa ve uzun albümler ve dinletiler gerçekleştiren ikili, sahnede Kurtuluş Doğru (akustik gitar ve vokal), Sedat Genç (bas gitar), Özgür Duran (flüt), Yılmaz Yıldız (Davul) ve Cem Karataş (perküsyon)’tan oluşan zengin bir ekiple yer alacak. Murat Mengirkaon (bağlama) ve Barış Yıldırım (klasik gitar), konserde kendi şarkılarının yanı sıra Ruhi Su, Zülfü Livaneli, Ahmet Kaya, Efkan Şeşen, Koma Amed, Metin-Kemal Kahraman ve Mikis Theodorakis gibi bestecilerin eserlerini de kendi düzenlemeleriyle yorumlayacak. Konserde Türkçe ve Kürtçenin yanı sıra Zazaca, Azerice, İspanyolca ve İtalyanca melodiler de seslendirilecek.

Konser, adını, bu yılın Eylül ayında yitirdiğimiz büyük Yunan besteci Mikis Theodorakis’in Mauthausen Kantatı’nda yer alan “Geniş Merdiven” şarkısından alıyor. Şair Kambanellis’in yazdığı orijinal sözleri büyük ölçüde yeniden koruyarak şarkıyı ilk kez bütün haliyle Türkçeye uyarlayan Barış Yıldırım, Murat Mengirkaon’la birlikte eseri çeşitli dinletilerde yorumladı. Eserin ilk yorumlandığı yer olan Cafe Dengi’de polisin yaptığı keyfi ve yıldırmaya yönelik GBT uygulaması, Sanat Meclisi’nin Sanatta Hak İhlalleri Raporu’nda da kendine yer bulmuştu (haber için tıklayın).

“Geniş merdiven”, Nazi toplama kampındaki tutsakların dayanışmasının mekânı olmanın yanında sınıf mücadelesinin ve onun bir parçası olan politik sanatın çok farklı damarlardan akan çoğulluğunun da simgesi. O merdivenden güneşe doğru çıkan şarkıları, türküleri, şiirleri paylaşmak için 23 Ekim Perşembe günü İzmir’e, Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezi’ne davetlisiniz.

Konsere giriş ücretsiz ve biletsiz gerçekleşecek. Kültür Merkezi kapısında HES kodu kontrol uygulaması bulunuyor.