ETHA / ANKARA- Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, yargıdaki değişiklik önerilerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. TBB Barolar Birliği Yönetim Kurulu adına konuşan Feyzioğlu, zor günler geçirildiğini, herkesin zihinlerinin karıştığını, vatandaşların kendilerini hukuki güvenceden yoksun hissettiğini söyledi.
Her geçen gün adalete duyulan güvenin azaldığını ve devletin temellerinin sarsıldığını savunan Feyzioğlu, "Yargının adalet dağıtamadığı ve etki altında bulunduğu algısı topluma hakim oldu. Bu, mülkün temelsiz kalması demektir. Bu noktaya gelmemizin en önemli nedeni, devlet güvenlik mahkemeleriyle başlayan, özel görevli mahkemelerle sürdürülen ve terörle mücadele mahkemeleriyle varlığını inatla koruyan çift başlı ceza yargılaması sistemidir" dedi.
Sadece milletvekilleri veya sadece bazı davalar için çözüm arayışına girmenin, toplumsal kutuplaşmayı ve gerginliği sona erdirmeyeceğini belirten Feyzioğlu, hep birlikte ortak aklın bulunması ve sağduyu ile hareket edilmesi gerektiğini söyledi.
Feyzioğlu, önerileri şöyle sıraladı: "Önerimiz, suçsuz olduğunu haykıran yurttaşları rencide edecek bir af veya şartlı salıverme değildir. Önerimiz, doğrunun yanlıştan, haklının haksızdan ayrılmasını sağlarken, yargıya güveni de yeniden tesis etmeye yöneliktir. 6352 sayılı Kanunla kaldırılan özel görevli ağır ceza mahkemelerinin, davalar kesin hükümle sonuçlanıncaya kadar ellerindeki işlere bakmaya devam edeceklerine dair kanun maddesi derhal kaldırılmalıdır. Bu mahkemelerin henüz kesinleşmemiş kararlarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalı ve mahkûmiyet kararlarının sırf bu nedenle, görev yönünden bozulabilmesi kanun hükmüne bağlanmalıdır. Özel görevli mahkemelerce verilmiş ve kesinleşmiş mahkumiyet hükümlerine dair yeniden yargılama zorunluluğu kanunla getirilmelidir. Terörle mücadele mahkemeleri de, Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesi ilga edilmek suretiyle kaldırılmalıdır. Böylece, ülkede çift başlı ceza yargısı düzenine son verilmiş olacaktır. Bundan sonra yargılamaların tamamı, genel mahkemelerde yapılmalıdır. Bir sonraki aşamada ise Terörle Mücadele Kanunu ivedilikle kaldırılmalıdır."
GEREKÇELİ OLMALI
Anayasaya göre mahkemelerin ve hâkimlerin bütün kararlarının gerekçeli olması gerektiğine dikkat çeken Feyzioğlu, soyut ifadelerin gerekçe olmadığını kaydetti.
Adil yargılanma hakkını ve bireysel özgürlükleri koruyan düzenlemelerin yargı organlarınca süratle benimsenmesinin sağlanabileceğini söyleyen Feyzioğlu, CMK 100/3'de yer alan katalog suçların da kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Feyzioğlu, ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı adli kolluk teşkilatı oluşturulmasını ve bu teşkilat mensuplarının tayin-terfi dahil tüm özlük işlemlerinin güvence altına alınmasını önerdi. Feyzioğlu, "Bu şekilde kolluğun Cumhuriyet Savcısının emirlerini yerine getirmeme, savsaklama, soruşturmayı savcıdan bağımsız yürütme uygulamaları da son bulacaktır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile yaptığı görüşmeye ilişkin soru üzerine Feyzioğlu, "Cumhurbaşkanına 'Bu öneriyi size ilettiğimi kamuoyuyla paylaşabilir miyim' dediğimde, paylaşmamı ve kendisinin bunu hukukçularıyla değerlendireceğini ve ihtiyaç duyarsa önerimiz hakkında kendi açıklamalarını, değerlendirmelerini yapacaklarını ifade ettiler" diye konuştu.
BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEK
Yarın Dolmabahçe'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini belirten Feyzioğlu, ardından da Meclis Başkanı ve grubu olan partilere önerilerini sunacaklarını kaydetti.
Af ile ilgili bir soru üzerine de Feyzioğlu, "Biz sapın samanın, suçlunun suçsuzun, haklının haksızın, doğrunun yanlışın adil, savunma hakkına azami saygı gösterilen yargılamalarla ortaya çıkarılabileceğine inanıyoruz. Biz af istemiyoruz. Önerimiz af değil. Toplumda yeni gerginlikler yaratacak, kutuplaşmaya neden olacak öneriler getirmiyoruz" diye konuştu.