DSÖ yoksul ülkelere dağıtılan aşıların tükendiğini duyurdu

DSÖ yoksul ülkelere dağıtılan aşıların tükendiğini duyurdu

Haydar Yağmur
Haydar Yağmur
23 Haziran 2021 Çarşamba 11:12
DSÖ yoksul ülkelere dağıtılan aşıların tükendiğini duyurdu

HABER MERKEZİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yoksul ülkelere aşı yardımında bulunmak için kurulan COVAX programının, faaliyetlerine devam edebilmesi için yeterli miktarda Covid-19 aşısına sahip olmadığını duyurdu.


DSÖ’nün kıdemli danışmanı Dr. Bruce Aylward, COVAX programı kapsamında 131 ülkeye 90 milyon doz aşı dağıtıldığını belirtti, ancak bu miktarın hâlâ dünya nüfusunu korumaya yetecek miktarda olmadığını sözlerine ekledi. Dr. Aylward, COVAX programı kapsamında olan olan 80 yoksul ülkeden "en az yarısının şu anda programlarını sürdürebilmek için yeterli aşıya sahip olmadığını" söyledi. Stokları tükenen ülke sayısının bilinenden daha yüksek olabileceğini belirten Dr. Aylward, bazı ülkelerin ise bu sıkıntıyı gidermek adına aşılara piyasa değerinin üzerinde ödeme yaptıklarını dile getirdi.

BBC’nin haberine göre, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yaptığı açıklamada zengin ülkelere yönelik "aşı istifçiliğine son verin" çağrısı yaptı. Kıta genelinde bugüne kadar toplamda 40 milyon aşı uygulandığını ve bu da nüfusun yüzde 2'sine tekabül ettiğini söyleyen Ramaphosa, hükümetinin bölgesel bir merkez oluşturmak amacıyla Güney Afrika'da daha fazla aşı üretmek için COVAX ile birlikte çalıştığını söyledi. Uganda, Zimbabve, Bangladeş ve Trinidad and Tobago, son günlerde aşılarının tükendiğini bildiren ülkelerden birkaçı.COVAX zengin ülkelerin yoksul ülkelere aşı sağlamak için yardım etmesi amacıyla kurulmuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.