Gezi’yi takip eden 59 gazeteci işinden oldu!

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon, Birleşmiş Milletler’in New York’taki Genel Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında CPJ’in “Basına Yönelik Saldırılar” 2014 yılı raporunu tanıttı.

13 Şubat 2014 Perşembe 16:48
Gezi’yi takip eden 59 gazeteci işinden oldu!

 Raporda, Türkiye, geçtiğimiz yıl olduğu gibi dünyada en çok gazeteci hapseden ülke olarak ilk sıradaki yerini korurken, Gezi Parkı olayları sırasında hükümet karşıtı haberler yaptıkları gerekçesiyle 59 gazetecinin de işinden kovulduğu ya da istifaya zorlandığı kaydedildi.

 

 

TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİLER

CPJ Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Nina Ognianova da yaptığı konuşmada, kendi bölgesinde yer alan Rusya ve Türkiye’yi eleştiriler yöneltirken; “Türkiye, eleştirel haber ve yorum yapan gazetecilere baskı yapmaya devam ediyor” ifadesini kullandı. Gezi Parkı olaylarının ardından eleştirel yayın yapan bazı gazetecilerin işten çıkarıldığını söyleyen Ognianova, yeni internet yasasının da Türk hükümetine, mahkeme kararı olmadan internet sitelere erişimi durdurma imkanı verdiğini hatırlattı.

 

Ognianova, bir soru üzerine de Türkiye’deki internet yasasının, değişiklik öncesi haliyle de kısıtlayıcı olduğunu ileri sürerek “Zararlı olduğu ya da özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği farz edilen web sayfaları ya da haber platformlarına erişimin engellenmesi hükümetin politikalarını eleştirenleri susturmak için kullanılabilir. Zaten kısıtlayıcı olan mevcut yasa, yeni düzenlemeyle mahkeme kararı olmadan iletişimin sansürlenmesini getirebilecek” diye konuştu.

 

 

ÜÇÜNCÜ DÖNEM MEDYAYA BASKIYI ARTIRDI

Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in üçüncü defa göreve gelmesiyle medya üzerindeki baskıların daha da arttığını da kaydeden Ognianova, Rusya’da medyanın ya doğrudan sansürlendiğini ya da dolaylı olarak baskı yapıldığını ifade etti.

 

 

SURİYE’DE 28 GAZETECİ HAYATINI KAYBETTİ

Geçen yıl çeşitli bölgelerde 70 gazetecinin öldürüldüğünü, dünya genelinde 211 gazetecinin yeni yıla hapiste girdiğini anlatan Simon, sadece Suriye’de 28 gazetecinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 

2012 yılında ise 74 gazetecinin hayatını kaybettiğini 232 gazetecinin hapsedildiğini hatırlatan Simon, son iki yılın en fazla gazeteci öldürülen ve hapsedilen dönem olduğunu bildirdi.

 

Geçen yıl, gazeteci ölümlerinde Suriye’yi, Irak (10), Mısır (6), Pakistan (5) ve Somali’nin (4) takip ettiğini dile getiren Simon, “2012’de 74, geçen yıl ise 70 gazeteci sayısı ile son iki yıl, bu zamana kadar medyanın en fazla kurban verdiği dönem oldu” dedi.

 

 

BM, İNTERNETİN KONTROL EDİLMESİNE İZİN VERMEMELİ

Konuşmasında BM’den beklentilerini de dile getiren Simon, BM’nin ifade özgürlüğüne ve internete karşı sınırlamalara daha fazla duyarlı olmasını isteyerek “BM, internetin kontrol edilmesine asla izin vermemeli” dedi.

 

 

 

KOMŞU ÜLKELER: SURİYE, MISIR, IRAK VE İRAN’A DA AĞIR ELEŞTİRİLER

CPJ Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Şerif Mansur da Ortadoğu’daki bazı ülkelerde basın özgürlüğünün hızla kötüleştiğini belirterek

 

Suriye’nin gazeteciler için halen en tehlikeli ülke olduğunu söyledi. Mansur, Suriye’de olayların başından bu yana en az 63 gazetecinin öldürüldüğünü de aktardı. İran, Irak ve Mısır’a yönelik eleştirilerde de bulunan Şerif, geçen yıl Irak’ta 10, Mısır’da ise 6 gazetecinin öldürüldüğünü kaydetti.

 

 

CPJ TÜRKİYE RAPORUNDAN BAŞLIĞA ÇIKAN RAKAMLAR

40: Türkiye’de cezaevinde tutuklu gazeteci sayısı

 

1: Karalama Kampanyası: Ankara BŞB. Başkanı Melih Gökçek’in BBC Muhabiri Selin Girit’e yönelik karalama kampanyası

 

59: İşinden kovulan ya da istifaya zorlanan gazeteci sayısı. Hasan Cemal, Yavuz Baydar, Can Dündar.

 

57: Mustafa Balbay’ın cezaevinde geçirdiği aylar.

Son Güncelleme: 13.02.2014 16:54
Anahtar Kelimeler:
GEZİCPJGAZETECİ
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.