ANKARA (ANKA)- Meclis Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Askeri Hakimler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına yazdıkları muhalefet şerhinde, “Bu düzenlemeler ile askeri yargının tümüyle siyasi iradenin kontrolüne geçmesi istenmiştir” dedi.

CHP’li üyeler, Adalet Komisyonu’nda kabul edilen tasarıya muhalefet şerhi yazdı.

Karşı oy yazısında, tasarıyla öngörülen Askeri Hakimler Kurulunun yapısı ve askeri yargının idari yapılanmasında Milli Savunma Bakanı’na verilen yetkilerin Anayasanın başlangıç kısmında yer alan ve "hukuk devleti" ilkesinin bir gereği olan "kuvvetler ayrılığı" prensibine aykırılık teşkil edeceği iddia edildi.

-“ KURULUN GÜNDEMİNİ BAKAN TEK BAŞINA BELİRLEYECEKTİR”-

CHP’nin muhalefet şerhinde şu değerlendirmeler yer aldı:

“Bu düzenlemeler ile askeri yargının tümüyle siyasi iradenin kontrolüne geçmesi istenmiştir. Tasarının özünü oluşturan ASHK düzenlemelerinin bu haliyle kabul edilmesi Anayasamızın 2’nci Maddesinde yerini bulan Cumhuriyetimizin demokratik hukuk devleti niteliklerine yeni sorunlar çıkartacaktır. Son yıllarda AKP iktidarının sayısal çoğunluğunu gözeterek yapmış olduğu çok sayıdaki yasa değişikleri ve bunların uygulanması sonucunda hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, tarafsız ve bağımsız yargı süreçlerinde ortaya çıkan sorunlara bir yenisi bu düzenleme ile eklenecektir.

Öyle bir yapı düşünülmüştür ki, 5 kişiden oluşacak bu kurulun başkanı Milli Savunma Bakanı olacaktır. Kurulun diğer dört üyesini ise Başbakan; Milli Savunma Bakanı'nın önereceği birinci sınıf hakimler arasından seçecektir. Bu kurulun gündemini Bakan tek başına belirleyecektir. Kurulun diğer üyelerinin gündemi belirlemede ve kurulu toplantıya çağırmada hiçbir yetkileri yoktur.

- “ASKERİ DÜZENİ OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR”-

Bu kurula Bakanın önereceği alt rütbeli askeri hakimlerin seçilmesi halinde, bu üyeler kendilerinden kıdemli askeri hakimlerin tayin, ceza ve terfi gibi işlemlerinde söz sahibi olacaktır. Bu durum, askeri düzeni/hiyerarşiyi olumsuz etkileyecektir.

Kurul üyelerinin dört yıllık görev sürelerinin sonunda yeniden seçilmeleri tasarıda hüküm altına alınmıştır. Bu da dört askeri hakim üyenin yeniden seçilmek için kararları alırken bakanın sözünden dışarı çıkmamalarına neden olacaktır.

- “KURUL ASKERİ YARGIYI İSTEDİĞİ GİBİ KONTROL EDEBİLECEK VE İSTEDİĞİ GİBİ DE DÜZENLEYEBİLECEKTİR”-

Tasarı ile oluşturulmak istenen bu kurul üstleneceği görevler itibariyle askeri yargıyı istediği gibi kontrol edebilecek ve istediği gibi de düzenleyebilecektir.

ASHK’nın yapacağı atamaların dışında; Askeri Adalet İşleri Başkanlığı, Askeri Adalet Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın yargı ile ilgili diğer idari görev kadrolarına atama yetkisi tek başına Milli Savunma Bakanı'na verilmektedir. Bu durumda Bakan yürümekte olan bir dosyanın savcısı veya hakimini belirtilen bu kadrolara atamak suretiyle dosyaya müdahale yetkisi elde etmiş olacaktır."