Çiğli Belediyesi tarafından 'Kadının Siyasetteki Yeri' konulu bir panel düzenledi.Panel'de İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Av. Nilay Kökkılınç moderatör olarak yer alırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, İYİ Parti Isparta Milletvekili Dr. Aylin Cesur ve Efes Selçuk Belediye Başkanı Av. Filiz Ceritoğlu Sengel konuşmacı olarak yer aldı. Panele İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları ve meclis üyeleri İYİ Parti Kadın
BAŞKAN UTKU GÜMRÜKÇÜ: "HER ZAMAN KADININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Panelin açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "İzmir'in kalbi Çiğil'de atacak demiştik ama bugün burada görüyorum ki kadınlarımızın kalbi de Çiğli de atacak. Cumhuriyet devrimi bir kadın devrimidir aynı zamanda, kalkınma, medeniyet, kadın olmadan olmaz. Kadın eğer ki yönetime katılmazsa, her anlamda eksik kalırız. Çiğli Belediyesi olarak kadının ekonomik, sosyal hayatta söz sahibi olması ve ayakta durması için kanunun, ekonominin verdiği güç ile yanında olmaya devam edeceğiz. Bugün burada kadınlarımız bir adım daha ileriye gidiyor diye düşünüyor. Filiz Hanım burada İzmir kadın belediye başkanlarının temsilcisi olarak bulunuyor. Sayın Fatma Çalkaya ve İlkay Erdoğa'ın programını ayarlayamadık yoksa onlarda konuşmacı olmak istiyordu. İzmir'de 3 kadın belediye başkanımız var dilerim ki ileri de daha fazla kadın belediye başkanımız olsun" temennisinde bulundu. NİLAY KÖKKILINÇ: " BEN HAKKIMI HELAL ETMİYORUM" İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, Konuşmasına Çiğli Belediyesi'ne teşekkür ederek başladı. Kökkılınç, "5 Aralık Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Hakkının kutlanması amacıyla Çiğli Belediyesi'nin bugün düzenlediği panel son derece önem arz ediyor. Mustafa Kemal Sayesinde Türk Kadını seçme ve seçilme hakkını elde ettiğinde dünyada Türkiye 29. Avrupa'da 2. sıradaydık ama şu an ne yazık ki oldukça gerilerdeyiz. İzmir Büyükşehir Belediye meclisinde sadece 29 kadın meclis üyemiz var. Kadının siyasetteki yerine baktığımızda da İlk 20 ülke arasında ne yazık ki yoksuz. Yaşamın her alanında kadın ve erkeğin eşit olması gerekiyor. Toplumsal kadın eşitliğinde de 256 ülke içinde 133. sıradayız. Mustafa Kemal'in bizlere armağan ettiği haklar anlamında bugün geldiğimiz durumdan utanmamız gerekiyor. Kadının siyasette eşit temsil edilmesi yönünde Cumhuriyet Halk Partisi'nin verdiği önerge dün AK Parti ve MHP oyları ile reddedildi. Ben bir kadın olarak bu dönem parlamentoda yer alan siyasilere hakkımı helal etmiyor. Mücadeleye devam etmemiz, söylemlerimizi daha çok gündeme getirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
FİLİZ CERİTOĞLU SENGEL: "İKTİDAR TARAFINDAN ALINAN KARARLAR KADINI DAHA AŞAĞIYA ÇEKMEYE YÖNELİK"
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, yaptığı konuşmada kız çocuklarının eğitiminin önemine değindi. "21. Yüzyılda hala kadın ve erkek olarak söz ediyoruz, başka bir şeyden konuşmamız gereken dönemde kadınla başlayan paneller yapıyoruz. Kadının siyasetteki yerine erişkin eminim kadınlarımızın birçok hikayesi vardır. Siyasette kadın size yer açılmasını beklemek olmaz, herkes tırnakları ile kazır ya da güçlü olan ekibin yanına kaçar. Hiç bir ekibe sığınmadan kadın olarak siyaset yapmak çok da kolay değildir. Kadının yaşamdaki yeri, ekonomideki, eğitimdeki yeri ne? Kadının ciddi anlamada üreten bir nesne olduğunu düşündüğümüzde; ekonomik olarak özgürlüğünü elde edemeyen ya da üstündeki baskılardan kurtulmadan bir kadınının siyasette yer alması çok da kolay değildir. Alınan tüm kararlar kadının yerini alçaltmaya yarayan şekilde alınıyor. Her şey eğitimle başlar, köylerin mahalleye dönüşmesi sonucunda köy okulları kapandığı için çocuklar merkeze götürülmeli ama 4 çocuklu bir ailede kız çocukları bu nedenlerle okula gönderilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı çocukların taşınması adına ihale açmıyor ve ailelerde böyle bir durumda kız çocuğunu okula göndermemeyi tercih ediyor. Yani alınan tüm kararlar kadını daha da aşağıya çekmeye yönelik" ifadelerini kullandı.
"KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE ÖNEM VERİLMELİ"
4+4+4 sisteminin de kız çocuklarını olumsuz etkilediğini kaydeden Başkan Sengel, "Bazı kadınlar var ki, tarlada çalışıyor ancak eğitim almadığı için siyasette yer alamıyorlar, kendilerini nasıl ifade etsinler ki tarlaya gidiyorlar, eve koşa koşa gel yemek yap. Emin olun tarlada öyle kadınlar var ki kendilerini ifade edebilseler siyasi arenada yer açılsa siyasettekilere taş çıkarırlar.Kadın politikaları anlamında mış gibi davranarak olmuyor içine girerek oluyor. Her mahalle Çiğli için de öyledir. Türkiye'nin her yerinin sosyolojisi bir birinden farklıdır. Kendi ilçemle ilgili herkesin neye ihtiyacı var bilirim mesela annem salça yapar, şarap yapılır yani kadınlar illa ki bir şey üretir. Sonra 2 adet salça makinesi alıp köylere gönderdim ve 10 kasa domatesi salça yaparak 1 kasasını kendine ayırarak 9'nu da belediyeye satarak ekonomiye dahil oldular. Şimdi 55 kadın bu salça ve eriştelerden para kazanmaya başladılar. En önemlisi kadının birçok noktada bilgilendirilmesi, mevzu para değil kadını dışarıya çıkarırsanız ancak sosyalleşip düşünlerini ifade edebilir. Belediyecilik imardan, taştan topraktan ibaret değil, belediyecilik ne kadar çok insana dokunduğunuza bağlı ve o zaman bir şeyler yapmış oluyorsunuz. Kadının yaşamın içine sokulması lazım, kadın erkek el ele tutuşarak daha aydınlık yarınlara gidebilir" sözleriyle konuşmasını tamamladı.
AYLİN CESUR: "BİZ BUNLARI BÜYÜK ATATÜRK'E VE CUMHURİYETE BORÇLUYUZ"
İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, " Beni davet ettiği ve Dünya Kadınlar gününde böyle bir etkinlik düzenlediği için Çiğli Belediye Başkanımızı tebrik ediyor ve kendisine çok teşekkür ediyorum. Beni siyasete iten sebep dar gelirli öğretmen anne ve babanın evladıydım ancak doktor oldum ve Önce Süleyman Demirel'in doktoru oldum, 20 Sene Süleyman Demirel ile çalışma imkanı buldum ve sonra da Genel Başkanımızın bir kadın cesur bir kadın olduğunu düşündüğüm için siyasete atıldım. 5 Aralık Büyük Atatürk'ün, biz kadınlara armağan ettiği seçme ve seçilme hakkına sahibiz. Ben eğer doktor, Cumhurbaşkanı doktoru, sonra da baş danışman olabilmişsem ve şu an milletvekiliysem işte biz bunu Cumhuriyete ve Büyük Atatürk'e borçluyuz. İşte cumhuriyet bize fırsat eşitliği sağlayan bir durum, her köyden bir Aylin, bir Meral, bir Kemal ve Filiz çıkması için elimizi taşın altına koymalıyız. Kadın hayatın her alanında olması gereken bir öznedir. Büyük Atatürk 98 yıl önce kadınlarımız bundan sonra haremlere kapatılmayacak, yüzünü kapatmayacak ve gizlenemeyecektir. Yoksa bu büyük acılara neden olacaktır, kadınlarımız savaşlarda yer aldı büyük emekler verdi ve kadınlarımız erkek ile eşit olmalı dedi" ifadelerini kullandı.
"ATATÜRK'ÜN KARARLILIĞININ EŞİ BENZERİ YOKTUR"
Bazı rakamlar vererek kadının siyasette ki temsiliyetinden söz eden Cesur, "Atatürk'ün erkek egemen bir toplumda kadın ile erkeği eşitlediği kararlılığının dünyada eşi benzeri yoktur. Şu an mecliste sadece kadın milletvekili temsili yüzde 17'ler de, Kadının parlamentoda temsiliyeti noktasında 125. sırdayız. Atatürk'ün cumhuriyetinde kadının temsiliyeti düşmüş durumda. Örneğin bu rakamlar Fransa'da yüzde 44, Almanya' da yüzde 30'lar da. Türkiye'de kamuda çalışan üst düzey yönleticilerin yüzde 88'i erkek, Anayasa Mahkemesi'nde 12 üye var sadece 3'ü kadın, 81 valimiz var ve sadece 2 tanesi kadın, 299 Genel Yardımcısının 34'ü kadın 830 kaymakam var ve sadece 23 tanesi kadın, 825 İlçe Milli Eğitim Müdürü'nün sadece 12'Sİ Kadın yani bu rakamlara bakarak da kadının Türkiye'deki yerini anlayabiliriz. Yeni Türkiye dedikleri ülkemiz de işte kadının temsiliyeti bu noktalarda" diye konuştu.
SEVDA ERDAN KILIÇ: "İZMİR'DEN TOHUMLARI ALIP ANADOLU'YA SERPECEĞİZ"
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Ben de öncelikle Belediye Başkanımız Utku Gümrükçü'ye teşekkür ederim. Anadolu'nun bizim serptiğimiz, İzmir'in serptiği tohumlara ihtiyacı var. Buradan alıp oraya serpeceğiz. Ben Atatürk ve silah arkadaşlarına bir minnet borçluyum. Bu kadın için yapılan en büyük devrimdir. Kadının önce toplumdaki yerine bakmamız lazım ki siyasetteki yerine bakabilelim. Oğlum Deniz'in okulundan şu an 5 kez aramışlar mesela annem rahatsızlanıyor doktor arkadaşımı arayıp şu ilaçları yazar mısın diyor? Sonra arıyorum Denizciğim ödevlerini yaptın mı? İşte kadına bir de yüklenen roller var, yani istediğimiz yasayı çıkaralım, en iyi yasaları çıkaralım kadına yüklediğimiz rollere de bizim bir el atmamız lazım. Türkiye'nin Cumhuriyet Halk Partisine ihtiyacı var ve bir şey yapmalıyım diyerek siyasete devam ettim. Kadın ve erkek yerine konuşurken bile eşit yurttaşlık derim. Biz gençlik kollarında dahi asla bakmadık kadın mı erkek mi? Bir birimize her zaman yoldaş olduk" dedi.
"SİYASETTE ERKEĞE BİR MERCEKLE KADINA YÜZ MERCEKLE BAKILIYOR"
Siyasette kadına ve erkeğe farklı bakıldığını kaydeden Kılıç, " Ben kadın erkek ayrımını kabul etmiyorum, kadın olarak beylerin yaptığı da bizim yapamadığımız ne var? Erkek siyasetçilere bir mercekle bakılıyorsa kadın siyasetçilere yüz mercekle bakılıyor. Kız çocukları eğitimi bir yana erkek annelerini de eğitmemiz lazım. Aman oğlum dinlen gel kızım senle sofra hazırlayalım diyorsa o zaman bizim işimiz çok zor. Erkek annelerinin bu anlamda iyi eğitilmesi lazım. 3 kız kardeştik ve çok zor şartlarda okuduk. Annem ev hanımıydı babam battı ve üniversite dönemi, bir gün Anadolu Üniversitesi Vakfı'nın Kurmuş Yılmaz Büyükerşen be de o Büyükerşen'in kurduğu vakıf ve bursla okudum. O yüzden burada iş yerel yönetimlerde bitiyor, imarlar, binalar bir yana kız çocuklarının eğitimi bir yana. Ben burada hem avukat hem milletvekili olarak oturabiliyorsam bunu o gün aldığım bursa borçluyum.Kadını erkeği yok bu işin sol tarafımızda atan kalp, demokrasi ve cumhuriyet için atıyor" diye konuştu.