Tufan Can TEMEL
İzmir

Elektrik, doğal gaz ve temel tüketim maddelerine gelen zamlarının ardından 2021-2022 dönem öğrenci harçlarına gelen zamlara öğrenciler tepkili. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre öğrenci katkı paylarına yapılan yaklaşık yüzde 10 zam yapıldı.

Harçlara gelen zamları konuştuğumuz Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İnşaat Mühendisliği öğrencileri, “Okumayı bırakıp çalışmaya mı başlayalım?” diye sordu.  ‘GELECEK KAYGISI ARTIYOR’

EĞİTİME ZAM DEĞİL YATIRIM LAZIM’

KYK bursunun KYK yurt ödemesi ve ufak tefek ihtiyaçlar dışında temel ihtiyaçları karşılamadığına dikkat çeken 3. sınıf öğrencisi de devletin gençlere değer vermediğini düşünüyor. Yeni zamların öğrenciler için işleri daha da kötüleştireceğine vurgu yapan öğrenci  “Kamu üniversitesinde bu kadar zam yapılmasını doğru bulmuyorum. Gençlerin eğitimine zam değil yatırım yapılmalı” diye konuştu.‘EKONOMİK KRİZ GENÇLERE YÜKLENİYOR’kinci öğretimde okuyan bir başka öğrenci ise zaten pandemide ekonomilerinin kötü etkilendiğini hatırlatarak “Asgari ücrete yapılan zamlarla temel ihtiyaçlara gelen zamlar örtüşmüyor. Pandemide uzaktan eğitimin dezavantajlarının yanında ekonomik sıkıntılarımız da arttı” diyerek öğrencilerin seslerinin duyulmadığını söyledi.  

‘YOLUNACAK KAZ DEĞİLİZ’

İktidarın öğrenciye düşman gözüyle baktığını ifade eden 2. sınıf öğrencisi “Çiftçiye destek amaçlı kurulan bir bankanın, patronlara yüksek miktarda krediler vermesi, vermeyi bırakın verilen kredinin peşine dahi düşmemesi ama sıra zar zor geçinen öğrenciye gelince 1 kuruşunun bile hesabını icra ve haciz yoluyla soran bir devlet var” dedi. Geçen yılda harçlara zam yapıldığını hatırlatan öğrenci “Bu öğrenciler derslerini mi çalışsın yoksa geçinebilmek için sağda solda çalışıp okulunu geri plana mı atsın?” diye sordu.  Öğrencilerin “Ya yolunacak kaz ya da ucuz iş gücü” olarak görüldüğünü düşünen öğrenci, “Bu bakış açısıyla bir ülke kalkınamaz. Zamların geri alınmasını istiyoruz” dedi.

DEÜ İnşaat Mühendisliği 4. sınıf ikinci öğretimde okuyan bir öğrenci, bu zamların altından nasıl kalkacakları kaygısı yaşadığını söyledi. Üst üste gelen zamlardan sonra ek işte çalışması gerekebileceğini anlatan öğrenci, “KYK kredisini almazsan ailene yük oluyorsun, geçim sıkıntısı çekiyorsun. Alırsan da yeni mezun kişiye verdikleri maaşla faizlerle katlanan yüklü bir parayı devlete geri ödemek zorundayız. İşin içinden nasıl çıkacağız gerçekten bilmiyorum” dedi.  Ülkenin geleceği olan öğrencilerin kredi borçlarının silinmesi gerektiğini ifade eden öğrenci  “Geleceğe dair hayaller kurabilmemiz için maddiyatı düşünmeden planlar yapabilmeliyiz” diye konuştu.