Yıldır, "Mali yükün İzmir halkına olabildiğince az yansıması için geçtiğimiz ay en çok su tüketiminin olduğu 0-4 m3’lük bir kademe aralığı belirlenmiş ve satış ücretine de %25 indirim yapılmıştı. Tüm bu indirim ve artışlar bir arada düşünüldüğünde aslında Tugay göreve geldikten sonra suya ortalama yüzde 26 zam yapıldığı görülmektedir" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in kardeşi Barış Özel'in su zammı üzerinden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay hakkındaki eleştirilerine İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Levent Yıldır'dan cevap geldi.

İzmir'de suya yüzde 45'lik zammın ardından paylaşım yapan Barış Özel, "Türkiye'nin en pahalı suyuna katmerli zam resmen. Böyle mi yöneteceksiniz İzmir'i? Yazıktır bu halka!" demişti.

Büyükşehir'den yapılan açıklamada ise, "Mali yükün İzmir halkına olabildiğince az yansıması için geçtiğimiz ay en çok su tüketiminin olduğu 0-4 m3’lük bir kademe aralığı belirlenmiş ve satış ücretine de %25 indirim yapılmıştı. Son düzenlemede de bu kademede herhangi bir artış yapılmamıştır. Tüm bu indirim ve artışlar bir arada düşünüldüğünde aslında Tugay göreve geldikten sonra suya ortalama yüzde 26 zam yapıldığı görülmektedir" denildi.

"Saygıdeğer hemşerilerimizin dikkatine;

İZSU Genel Müdürlüğü’nün 28 Haziran tarihindeki olağanüstü genel kurulunda aldığı karar doğrultusunda su fiyatlarına ilişkin yapılan düzenleme hakkında bir değerlendirmeyi İzmirlilerle paylaşma zorunluluğu doğmuştur.

"DEMEÇLERİ HAYRETLE İZLİYORUZ!"

Özellikle iktidar partisi temsilcilerinin kamuoyuna verdikleri demeçleri hayret ve ibretle izlemekteyiz. Bu arkadaşlarımızın, sanki Türkiye’de yaşadıklarının farkında değilmişçesine, sanki ülkede toz pembe bir ekonomik tablo hakimmiş gibi İzmir’de yerel yönetim tarafından keyfi fiyat artışlarına gidildiği şeklinde bir algı oluşturma çabası içine girdiğini görmekteyiz.

Bugün ülkemiz etkisi her geçen gün ağırlaşan bir ekonomik yıkım yaşamaktadır. Bu yıkım sadece bireyleri, toplumun ezilen kesimlerini değil, kamu hizmeti veren kurumları da etkilemektedir.

KAÇINILMAZ OLDU 

Dolayısıyla, hükümetin yeni yaptığı %38’lik elektrik zammı, bir yıl içinde akaryakıt fiyatlarının neredeyse iki misline çıkması, inşaat maliyetlerinin %70’i aşan artışı düşünüldüğünde su fiyatına kısmen zam yapmak kaçınılmaz olmuştur.

TÜİK’e göre yüzde 75, gerçekte çok daha yüksek orandaki enflasyonu yok sayarak su fiyatı üzerinden halkçılık yapmak inandırıcı bir yaklaşım değildir.

Elbette zam kararı almak en çok bizi üzüyor. Arkadaşlarımızla birlikte önümüzdeki sayısal veriler doğrultusunda en düşük oranlı artışları yapmaya, maliyet artışlarını faturalara minimum düzeyde yansıtmaya çalışıyoruz.

Bahçeli'den DEM Parti'yle Tokalaşma Açıklaması Bahçeli'den DEM Parti'yle Tokalaşma Açıklaması

Yasa gereği İZSU Genel Müdürlüğü su tarifelerini maliyetler çerçevesinde belirlemek zorunda. Kurumun su satışı dışında başka bir geliri de yok.

İZSU yatırımcı bir kuruluş. Kentteki 30 ilçeye, 24 saat, kesintisiz, içilebilir su temin ediyor, yeni içme suyu şebekeleri, içme suyu arıtma tesisleri kuruyor, tüm şehrin atık sularını topluyor, atık su arıtma tesislerini kesintisiz işletiyor, körfezin temizliği için yatırımlar yapıyor.

Tüm bu hizmetlerin maliyeti de enflasyondan ne yazık ki doğrudan etkileniyor. 

Buna rağmen su ve atık su tarifesinde son yapılan artıştan 0-4 m3’lük ilk kademenin muaf tutulmasını sağladık. Bu mali yükün İzmir halkına olabildiğince az yansıması için geçtiğimiz ay en çok su tüketiminin olduğu 0-4 m3’lük bir kademe aralığı belirlenmiş ve satış ücretine de %25 indirim yapılmıştı. Son düzenlemede de bu kademede herhangi bir artış yapılmamıştır. Tüm bu indirim ve artışlar bir arada düşünüldüğünde aslında Sayın Cemil Tugay göreve geldikten sonra suya ortalama yüzde 26 zam yapıldığı görülmektedir. Bu artış, son 1 yıllık resmi enflasyon olan yüzde 75’in hayli altında kalmıştır. 

Ayrıca Başkanımız Sayın Cemil Tugay göreve geldiği günden itibaren suyun maliyetini düşürecek adımların hayata geçirilmesi yönünde talimatını vermiş, bu kapsamdaki çalışmalar başlamıştır. Başta enerji verimliliği olmak üzere kurumun her noktasında verimlilik çalışmaları yürütülerek sabit giderler azaltılacaktır.

Tüm bu adımlardan sonra su fiyatı üzerinde maliyet artırıcı unsurlar ortadan kaldırılıp daha uygun fiyata su satılacak ve aynı zamanda gerekli yatırımlar da aksatmadan yapılabilecektir.

Saygılarımla…"