Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu ve Ukrayna ordusuna silahlarını bırakıp evlerine gitmelerini söyledi.

Rusya devlet televizyonunda yayınlanan özel bir televizyon konuşmasında Putin, "Rusya'nın modern Ukrayna'dan kaynaklanan tehditlere karşı kendisini savunmaktan başka çaresi kalmadığını" söyledi.

Putin, "Rusya'nın NATO'nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız" ifadelerini kullandı.

Biden yarıştan çekildi... Kamala Harris, Demokrat Parti'yi birleştirebilecek mi? Biden yarıştan çekildi... Kamala Harris, Demokrat Parti'yi birleştirebilecek mi?

ABD Başkanı Joe Biden, gelişmeleri Beyaz Saray'dan takip ettiğini belirterek, "Rusya'nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım" açıklaması yaptı. Biden, bu sonuçlar için NATO ile işbirliği içinde hareket edeceğini söyledi.

ABD Başkanı, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi.

CANLI | 24 ŞUBAT GELİŞMELERİ

canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984400-1.

11:08 Çin’den açıklama: Rusya egemen bir ülke

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, yabancı gazetecilerin Rusya'nın askeri müdahalesini “işgal” olarak tanımladığını ancak bunu kabul etmediklerini söyledi. Pekin yönetimi, Rusya'nın egemen bir ülke olarak kendi çıkarları doğrultusunda hareket etme hakkına sahip olduğunu belirtti.


11:05 AB'den Rus yetkililere yaptırım

Avrupa Birliği, bir dizi Rus yetkiliye yaptırım uygulandığını açıkladı. Yaptırım uygulanan kişiler arasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bulunuyor.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984386-1.

10:55 Alman Dışişleri Bakanı Baerbock: Ortaklarımızla birlikte tepki göstereceğiz

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısını kınayarak, “Rusya, Ukrayna'ya saldırarak uluslararası düzenin en temel kurallarını çiğniyor. Dünya bu utanç gününde Rusya'yı unutmayacak. Ortaklarımızla birlikte tepki göstereceğiz. Ukrayna ile dayanışma içinde olamaya devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan Almanya hükümeti, Ukrayna’daki Alman vatandaşlarına yönelik açıklamasında, şu an için korunaklı bir yerde kalmanın daha güvenli olduğunu kaydederek “ Güvenli bir yerde kalın. Kalabalıktan kaçının. Sürekli güncellenen seyahat ve güvenlik tavsiyelerinin yanı sıra yerel ve uluslararası medyayı takip edin” dedi.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984373-1.

10:45 Biden: ABD ve müttefikleri kararlı şekilde karşılık verecek

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatmasının ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik içinde ve kararlılıkla karşılık verecektir" dedi. Beyaz Saray tarafından aktarılan Biden’ın açıklamasında, “ABD ve müttefikleri birlik içinde, kararlı bir şekilde karşılık verecek ve dünya Rusya'dan hesap soracak” ifadelerini kullandı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984367-1.

10:35 AB yetkilisi Borrel: Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borell: Avrupa için 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en karanlık saatler. Tarihin gördüğü en katı yaptırımlar söz konusu olacak. Amacım uluslararası camianın tam kapsamlı bir şekilde durumun ciddiyetini anlaması. Bu gelecekle ilintili. Birlikte olacağız, transatlantik ortaklarımızı destekleyeceğiz. Birlikte olacağız. Hiçbir saldırının siyasi sonucu söz konusu olmamalı. Bu saldırıyı yok saymayacağız. Ukrayna'ya yardım etmeyi sürdüreceğiz.


10:30 Ukrayna ordusu: Ruslar Luhansk'tan sınırı geçti

Ukrayna ordusu, Rusların Çernigiv, Harkiv ve Luhansk'tan sınırı geçtiğini açıkladı. Ukrayna'nın batısında yer alan ve Rusya sınırına kuş uçuşu 530 kilometre mesafedeki Vinnitsa'da askeri birliğin yandığını gösteren video, sosyal medyada yayınlandı.


canli-rusya-donbas-a-askeri-operasyon-baslatti-ukrayna-da-sikiyonetim-ilan-edildi-984360-1.

10:20 Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi: Çanakkale Boğazı’nı kapatın

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’ye Rusya’ya yaptırım uygulamasını, Türkiye’deki Rusların hisselerine el koymasını istedi. Bodnar, “Şu an önemli olan Ukrayna'ya gösterilecek destek. Buradan Türk yönetimine sesleniyorum Ukrayna’ya yardım ediniz” dedi.


10:00 Zelenski’den tweetler

Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski, savaşa ilişkin Twitter’dan açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Biden ve Almanya Başbakanı Scholz gibi liderlerle görüştüğünü belirten Zelenski, Rusya’ya karşı hava sahasının kapatılmasını istedi. Zelenski ayrıca, Katar Emiri Tamim Bin Hamad ile görüştüğünü ve desteğini aldığını da ifade etti.


9:57 Siviller hayatını kaybetti

Rusya’nın Ukrayna’da Harkiv kentine düzenlediği bir hava saldırısı sonrası, sivillerden yaralanan ve hayatını kaybedenlerin olduğu iddia edildi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı ise "Bombardımanlar Ukrayna geneline yayılmış durumda, Kiev Bölgesi'nde 1 kişi yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı" dedi. Daha sonra yapılan bir başka açıklamada, 7 kişinin hayatını kaybettiği, en az 9 kişinin yaralandığı belirtildi.


9:52 Luhansk, Ukrayna’ya karşı saldırı başlattı

Moskova’nın bağımsızlığını tanıdığı Luhanks yönetimi, Ukrayna'ya karşı saldırı başlattıklarını duyurdu.


9:50 Rusya 12 havalimanını uçuşa kapattı

Rusya Federal Havacılık Ajansı, 24 Şubat'tan 2 Mart'a kadar Rusya'nın güneyindeki Rostov, Krasnodar, Anapa, Gelencik, Elista, Stavropol, Belgorod, Bryansk, Orel, Kursk, Voronej, Simferopol havaalanlarının uçuşlara kapatıldığını duyurdu.


9:48 AB Komisyonu'ndan acil toplantı

Avrupa Komisyonu, Ukrayna konulu acil toplantı düzenleyecek. Toplantıda, Rusya'ya yönelik yaptırımlar görüşülecek. Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülke medyasına verdiği demeçte, Rusya'ya Donbas'taki askeri harekatı derhal sonlandırmaya çağırdı.


9:47 LHC: 2 şehirde kontrol sağlandı

Luhansk Halk Cumhuriyeti (LHC) İçişleri Bakanlığı, Sçastye ve Stanitsa Luganskaya şehirlerinin LHC güçlerinin kontrolüne geçtiğini duyurdu.


9:45 AB’den Rusya’ya çağrı

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Bu savaşı derhal durdurun" çağrısında bulundu. Michel, sosyal medya mesajında, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmesi yaptığını, Ukrayna ile dayanışma mesajı verdiğini bildirdi.


9:42 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'nın hava savunma sistemleri etkisiz hale getirildi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna Sınır Güvenlik Servisi, Rus birliklerine direnç göstermemektedir. Ukrayna hava savunma sistemleri etkisiz hale getirilmiştir" ifadesine yer verildi.


09:40 Üst düzey yetkili: Yüzlerce Ukrayna askeri öldü

ABD medyasına konuşan bir üst düzey Ukrayna Savuna Bakanlığı yetkilisi, “Yüzlerce Ukrayna askerinin şimdiden Rus saldırılarından öldüğüne emin olabilirsiniz” ifadelerini kullandı.


09:35 Ukrayna: Ruslar Luhansk'ta 2 köyü ele geçirdi

Ukrayna polisi, Luhansk bölgesindeki Melovoe ve Gorodişe köylerinin Rus birlikleri tarafından 'ele geçirildiğini' duyurdu. Ukrayna ordusu ise Rusya'nın Kırım'dan askeri ekipmanları harekete geçirdiğini bildirdi.


09:25 Rusya'dan yalanlama

Rusya, Ukrayna'nın uçak düşürme iddiasını yalanladı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Yabancı medyanın Ukrayna üzerinde bir Rus uçağı düşürüldüğüne yönelik iddiası gerçek dışı” denildi.


09:02 Ukrayna: 5 Rus uçağı ve 1 helikopteri vurduk

Ukrayna ordusu, Luhansk bölgesinde beş Rus uçağının ve bir Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı.


08:32 Rusya'nın güneybatı bölgelerindeki havalimanları kapatıldı

Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, ülkenin güneybatısındaki 12 havalimanının faaliyetini askıya aldı. Kapatılan havalimanları arasında Rostov-on-Don, Krasnodar, Stavropol, Belgorod, Voronej, Simferopol şehirlerindeki havalimanları da bulunuyor.

Rosaviatsiya'nın açıklamasında, önümüzdeki günlerde seferleri olan yolcuların ve yolcuları karşılayanların havalimanlarını gitmemeleri şiddetle tavsiye edildi.

Kısıtlama, 2 Mart saat 03.45'e (TSİ) kadar geçerli olacak.


08:30 Ukrayna Ankara Büyükelçisi'nden açıklama

Ukrayna Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, TRT Haber canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bodnar, "Şu an karşılıklı ateşler devam ediyor. Farklı yerlerden gelen bilgilere göre özellikle Ukrayna sınırını geçme girişimleri de söz konusu. Ukrayna'nın farklı şehirlerine kendi askerlerini uçaktan indirme söz konusu olabilir" dedi.


08:25 Rusya Savunma Bakanlığı'ndan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, "Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunu etkisiz hale getiriyor" açıklaması yaptı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya'nın askeri kontrol merkezleri ve hava sahalarına yönelik yoğun atışlara başladığını bildirdi.


08:08 BBC muhabiri: Kiev'de sirenler çalmaya başladı

BBC'nin Kiev'deki muhabiri Paul Adams, Kiev'de ilk siren seslerinin duyulmaya başlandığını söyledi.

Siren sesleri BBC News canlı yayınında da duyuluyor.

Kiev'de hava saldırısı sirenlerinin duyulduğu, patlama seslerinin ardından Kiev'de yaşayanların bir kısmının şehri terk etmeye başladığı aktarıldı.


08:02 Biden, Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.


07:53 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski sıkıyönetim ilan etti

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

Vatandaşlara sakinlik çağrısı yaparak evlerden çıkmamalarını söyleyen Zelenski, "Güçlüyüz, her şeye hazırız. Kazanacağız" dedi.


Ukrayna Büyükelçiliği, Türkiye’den yardım istedi

Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor" ifadelerini kullandı.


07:31 BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çağrıda bulundu. Guterres, "İnsanlığın adına lütfen savaşı durdurun" dedi.

Ukrayna konulu Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Guterres "Başkan Putin, insanlık adına, askerlerinizi Rusya'ya geri götürün" dedi.

Guterres "Savaşın sonuçları Ukrayna ve küresel ekonomi için yıkıcı olur" dedi.


07:20 NATO ülkeleri bir araya gelecek

NATO Genel Sekreteri Jeans Stoltenberg, "Rusya'nın saldırısını görüşmek üzere NATO ülkeleriyle bir araya geleceklerini" açıkladı.

putin-donbass-a-askeri-operasyon-karari-aldi-984299-1.


07:13 Kiev Havaalanı'nda tüm uçuşlar durduruldu

Ukrayna Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kiev Havaalanı'ndaki tüm uçuşların iptal edildiğini, havaalanındaki tüm yolcuların ve personelin tahliye edildiğini duyurdu


07:05 Rusya BM Büyükelçisi: Bu bir savaş değil

Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi.

Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı


07:02 Ukrayna: Barışçıl kentlere saldırılar sürüyor

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, "Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor" açıklaması yaptı.

(BirGün)