'koparıp da yüreğinin pırpırlarından
katlayıp cebine koyduğun körkütük birkaç dize
bir de düştü mü önüne
oyununa gelirdin gece yarılarının'
Ses sanatçısı Onur Akay, ünlü şair Tekin Gönenç'in vefat ettiğini duyurdu. Akay, “Seni Ben Nasıl Sevmem, Bilsem En Güzel Gemilerle Sularında Kalırdım, Git Git Bitmez Ülkemsin Sen” gibi unutulmaz şiirlerin yazarı ve Türk edebiyatına damgasını vurmuş ünlü şair Tekin Gönenç'i, maalesef 87 yaşında kaybettik. Şiirlerinde aşkı ve sosyal meseleleri lirik bir dille anlatıyordu. ‘Gönlü Güvercinli Kadın’ ve ‘Aşk Konuşur Bütün Dilleri’ isimli kitapları her dönemde başucu kitabı olmuştur ve olacaktır. Şiirlerinin bir bölümü de Makedonca ve İngilizceye çevrilmiştir. Nur içinde yatsın inşallah” ifadelerini kullandı.
TEKİN GÖNENÇ KİMDİR?
8 Mart 1933’te Sivas Yıldızeli’nde dünyaya gelen Tekin Gönenç, 1955’te İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 1968-1970 yılları arasında Michigan Üniversitesi’nde psikofarmakoloji öğrenimi gördü. İlaç ve kimya sanayisinde yöneticilik yaptı. İngiltere ve bazı Orta Doğu ülkelerinde çalıştı. PEN Yazarlar Derneği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, BESAM ve MESAM üyesi olan şair, 1989 yılından sonra danışmanlık hizmetini İstanbul’da devam ettirmiştir.
Şair. 8 Mart 1933, Yıldızeli / Sivas doğumlu. Sivas Lisesi (1950), İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi (1955) mezunu. Yurtiçi ve yurtdışındaki birçok kuruluşta bilimsel ve mesleki çalışmalarda bulundu. 1989’dan itibaren İstanbul’da danışmanlık yaptı ve ticaretle uğraştı. 2000’li yılların başlarında aktif çalışma hayatını sonlandırarak, edebi uğraşılarını Bodrum’da (Muğla) sürdürdü.
İlk şiiri “Tüme Varım”, 1 Temmuz 1955 tarihli Varlık dergisinde yayımlanmıştı. Sonraki yıllarda şiir, inceleme ve deneme türlerindeki çalışmalarını Varlık, Öküz ve Milliyet Sanat dergileri ile çeşitli gazetelerin sanat sayfalarında yayımladı. Şiirlerinin bir bölümü Makedonca ve İngilizceye çevrildi. Gönlü Güvercinli Kadın adlı kitabı ile, Kocaeli Üniversitesi 1988 Şiir Okulu Akademik Şiir Ödülü ikinciliğini aldı. PEN Yazarlar Derneği, Edebiyatçılar Derneği ve Dil Derneği üyesidir.
“Tekin Gönenç’in şiirinde sözcükler sevgililer gibi birbirine koşuyor. Kaçanı kovalayan, kovalayandan kaçan, birbiriyle oynaşan sözcükler... Peki sözcüklerle bu denli oynamak bir güzellik midir yoksa bir kusur mudur? Bu sorunun yanıtı, ‘Nasıl bir şiir’ sorusunun da yanıtıdır sanıyorum. Şiir, ‘alev denizini mumdan kayıklarla geçmeye benziyorsa’ (Şeyh Galip) Tekin Gönenç’i kutlamak gerekir. Çünkü o, bu işi başarmış usta şairlerimizden biri artık bence.” (Ferhat Özen)
“Şair dizeleriyle, yalnızlıkların ve tükenmişliklerin bizi yaşamdan koparan noktalarından aşkın umut çığlığını yeşerterek içine düştüğümüz karamsarlıklardan ve güz hüzünlerinden çekip çıkarmasını çok iyi biliyor. Aşk onun dizelerinde, tıpkı çeliğe su veren bir demirci ustasının direnci ve sabrıyla, acının ve yokluğun karanlığından köpürttüğü bir coşkunun orman ışıltısına dönüşmekte.” (Tansu Bele)
ESERLERİ:
ŞİİR: Gönlü Güvercinli Kadın (1997), Aşk Konuşur Bütün Dilleri (2002).
ANI-DENEME: Gizdüşümler (2005).
KAYNAKÇA: Tansu Bele / Gönlü Güvercinli Kadın (Cumhuriyet Kitap, 9.7.1998), Hasan Akarsu / Şiirler Değdi Sevdaya (2000), Ferhat Özen / Gönlü Güvercinli Bir Şair (Cumhuriyet Kitap, 12.4.2001), Zafer Yalçınpınar / Aşk Konuşur Bütün Dilleri (Kuzeyyıldızı, sayı: 6, Aralık-Ocak 2003), Hasan Akarsu / Şiirler-Den / İzler (2004), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2007, 2009).