İsmail ARI

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü’nün Suriye’den binlerce ton hububat aldığı açığa çıktı. TMO’nun 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre, Türkiyeli çiftçilerden toplam 759 bin ton hububat ve bakliyat alınırken Suriye’den 209 bin ton hububat aldığı açıklandı. Bu yıl kuraklık nedeniyle özellikle buğdayda ithalatın daha da artması bekleniyor.

Hububat ithal edilmesine tepki gösteren TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Baki Remzi Suiçmez, “Rusya ve Ukrayna’dan alınan hububat miktarı Suriye’den alınandan daha fazla. Türkiye’deki kuru ve sulu tarım alanlarında kendimize yetecek kadar hububat üretebiliriz. Suriye’den ve diğer ülkelerden hububat alınması ülke kaynaklarının doğru yönetilmediğinin ispatıdır” ifadelerini kullandı.

BU YIL DAHA FAZLA ALINACAK

Ülkenin bu yıl daha fazla hububat alımı yapacağını ve tarım politikasının bir an önce gözden geçirilmesi gerektiğini de belirten ZMO Başkanı Suiçmez sözlerini şöyle sürdürdü:

“TMO’nun açıkladığı alım fiyatları çok düşük. Ayrıca TMO yeterince alım da yapmıyor. Yıllardır böyle bir tablo oluşturularak ithalat zorunluymuş gibi gösteriliyor. Suriye gibi savaş içindeki bir ülkeden hububat almamız manidar. Ülkemizde ekilmekten vazgeçilen 4 milyon hektar alan var ve bu alanlar yeniden tarıma kazandırılmalı. 1 milyon çiftçi, çiftçi kayıt sisteminden çıktı. Hem çifti sayımız hem ekilebilir alanlarımız azalıyor. Bunun en büyük nedeni de üreticiye verilen desteklerin yetersiz olması. Kamu bankaları çiftçiye uygun kredi olanakları bile sağlamıyor.”

TARIM KREDİ DE SURİYE’DEN ALIYOR

Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi Başkanlığı’nın “Türkiye’deki Suriyeliler ve Sınır Ötesi Güvenli Bölge Raporu’nda” Suriye’den hububat ve bakliyat satın alındığı belirtilmişti.

“Hasat edilen tarım ürünlerden arpa ve buğday yerel halkın talebiyle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), mercimek, nohut ve patates ise Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınmaktadır” denen raporda, Suriyeli çiftçilere yerel meclis aracılığıyla fide, fidan, gübre ve tarım ilacı dağıtımı yapıldığı ifade edilmişti.

BUĞDAY VE ARPA İTHALATI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Toprak Mahsulleri Ofisi, buğday hasatının başladığı dönemde 320 bin ton arpa ve yaklaşık 400 bin ton buğday ithalat ihaleleri için iş ve işlemlerin başladığını bildirdi. TMO tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada kuraklık nedeniyle üretimin azalacağı, henüz hasadın başında olunmasına rağmen fiyatların arttığı ve bununda gıda enflasyonu için ciddi risk oluşturduğu ifade edildi. Bu sezon 1,8 milyon ton yem hammaddesi, besici ve yetiştiricilere uygun fiyatlarla tahsis edilerek, yem maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlandığı belirtildi. Ayrıca geçen sene üreticiye verilen fiyattan daha yüksek bir fiyata ithalat yaptığı için çok eleştirilen TMO, bu yıl çiftçiden 2021 ürünü ekmeklik buğday alımı için ton başına 2 bin 250 lira fiyat açıkladı.