MİT TIR’ları davası nedeniyle önce İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nce “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadıyla açıklamak” suçundan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan, istinaf başvurusu üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından yeniden yargılanarak bu kez “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılan Enis Berberoğlu’nun dosyası Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.
Karar üzerine Anayasa Mahkemesi’ne başvuran ve tahliye edilen Berberoğlu’nun milletvekilliği, Yargıtay kararının 4 Haziran 2020 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunması üzerine düşürülmüştü. Aynı oturumda HDP Diyarbakır milletvekili Musa Farisoğulları ve Hakkari milletvekili Leyla Güven’in milletvekillikleri de düşürülürken AKP ve MHP’nin “apar topar” Genel Kurul’a getirdiği fezlekeler parlamentoya darbe olarak nitelendirilmişti.
AYM kararı TBMM kararına karşı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin onama kararını üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Berberoğlu hakkındaki karar dün (17 Eylül) görüşüldü ve Genel Kurul tarafından seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar verildiği duyuruldu.
Anayasa Mahkemesi’nin 17 Eylül 2020 tarihinde gündeme düşen ihlal kararının gerekçeleri ve sonuç kısmının tamamı henüz açıklanmadı. Mahkeme, ihlal kararı vermesi durumunda 6216 Sayılı Kanun’un 50.maddesi uyarınca ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için gerekenlere hükmedebiliyor. Bu konuda yeniden yargılama yapılması gerektiği durumlarda Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı uyarınca yargılama yapılıyor. Berberoğlu’nun, ceza almış olduğu dosyada yeniden yargılamaya hükmedilmesi ve devamında beraat etmesi durumunda milletvekilliğinin ne olacağı merak konusu. Berberoğlu hakkındaki olası bir beraat kararı, TBMM’nin İçtüzük uyarınca vermiş olduğu milletvekilliğinin düşürülmesi kararının dayanağını ortadan kaldıracak.