ABD'de tutuklu yargılanan Rıza Sarraf bugün hakim karşısına çıkacak.
Yargıç Berman, hakkında 50 milyon dolar, 75 yıl da hapis cezası istenen Sarraf'ın avukatlarına ve başsavcılık makamından "Amerikalı ya da Türk yetkililerin Zarrab ile direk olarak yada Zarrab'a bağlı kuruluşlarla iş yapıp yapmadıklarını, bunun yanıtı 'evet' ise kimin, nasıl iş yaptığı" sorularına yanıt istedi.
Yargıç Berman, Sarraf'ın savunma ekibine kattığı avukatlar eski New York Belediye Başkanı Rudolp Giuliani ile eski ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey'nin paralarını kimin ödediğinin de açığa kavuşmasını istedi. Berman, 'Paraları İran'mı, Halk Bankası mı, Türkiye mi ödüyor? Kim ödüyor' diye sordu ve bunun açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Sarraf davası ile ilgili olarak, avukatlar Giuliani ve Mukasey'nin Türkiye'ye yaptıkları geziyi de sorgulayan Berman, 'Bu görüşmelerin Zarrab için dava sürecinde bir ayrıcalık yaratıp yaratmayacağını' sordu ve bu konunun da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirtti.
Berman, ayrıca Giuliani'nin başdanışman olarak hizmet verdiği Greenberg Traurig firmasının, ABD'de Türkiye Cumhuriyeti'nin temsilciliğini yapmasının gerçek bir çıkar çatışması olup olmadığını sorgulayarak, 'Bundan vazgeçilemez mi' sorusunu taraflara iletti. Yargıç Berman, Giuliani ve Mukasey'nin, Türk-Amerikan ilişkileri için devreye girmesinin, Sarraf için olumsuz bir durum yaratıp yaratmayacağın da tartışılacağını belirtti.
New York Metropolitan Cezaevi'nde tutuklu bulunan Sarraf, bugün Türkiye saati ile 21:00'da yargıç karşısına çıkacak.