Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dün Mpox (maymun çiçeği virüsü) salgınını küresel olarak acil durum ilan etti. Sağlık Bakanlığı ise bugün süreci takip ettiğini belirterek henüz herhangi bir kısıtlama ya da ek önleme ihtiyaç duymadığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’deki olgu sayısı hakkında bilgi verilmiyor. Bakanlığa göre 2024’te Türkiye’de vakaya rastlanmadı.

Buna karşılık Türk Tabipler Birliği’nin (TTB) Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine dayanarak paylaştığı bilgi notuna göre Türkiye’de şimdiye kadar 12 kişiye maymun çiçeği enfeksiyonu tanısı konuldu.

TTB Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşları Mpox salgınıyla ilgili gerekli izlem ve önleme çalışmalarını yapmaya, tanı olanaklarını geliştirmeye, elde ettikleri bulguları hızlı ve şeffaf bir şekilde kamuoyuyla paylaşmaya davet etti.

Dünyada sadece bu yıl içinde 15 bin 600 kişi maymun çiçeği tanısı aldı, 537 kişisiyse öldü.

Afrika’da tanı ve takip olanaklarının sınırlılığı nedeniyle tanı alanların, gerçekte olanların çok az bir kısmını oluşturduğu düşünülüyor. Yani hastalığın çok daha yaygın olduğundan endişe ediliyor. Etkili bir tedavisi olmayan hastalıktan korunmak için aşıların temini konusunda, Afrika’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle hastalığın hızla yayılmaya devam edilmesinden endişe ediliyor.

M çiçeği hastalığı

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş kişilerden bulaşıyor.

Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşma nedenleri arasında.

Ebeveyn tutumları, internet bağımlılığı ve çocukların gelişimi: Dijital dünyada ailelerin rolü Ebeveyn tutumları, internet bağımlılığı ve çocukların gelişimi: Dijital dünyada ailelerin rolü

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki beş ile 21 günde ortaya çıkabiliyor.

Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

DSÖ ‘maymun çiçeği hastalığı’ (Monkeypox) ismini, 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla ‘Mpox’ (M çiçeği) olarak değiştirmişti.

DİKEN- MESUDE DEMİR