Birleşmiş Milletler, bağışçıların teslimatlarının Houthi kuvvetleri tarafından engellendiğine dair endişeleri olduğunu söyledi. Nisan ayının ortasından itibaren aileler aylık yerine iki ayda bir yardım almaya devam edecekler. Yemen’deki savaş, dünyanın en kötü insanlık krizi olarak tanımlandı. 100.000’den fazla insanın öldüğü bildiriliyor. BM ajansı olan Dünya Gıda Programı (WFP) Houthi kuvvetleri  tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşayan 12 milyon Yemenliye her ay yardımda bulunuyor. Suudi Arabistan ve 8 diğer arap devletine karşı başlattıkları savaşta ülkenin batısının çoğunu ele geçiren Houthi kuvvetleri, 5 yıldır devam eden insani krizin ana nedeni. 

BM’nin Yemen üst düzey temsilcisi Lisa Grande, koronavirüsün BM’nin yemene ayırdığı  dünyanın en büyük insani yardım operasyonundaki fona olan etkisini “Covid-19 tehdidi daha kötü bir zamanda gelemezdi.” sözleriyle belirtti. Yemen’de henüz bir koronavirüs vakası görülmemiş olmasına rağmen ülkenin herhangi bir salgın durumunda altından kalkacak yeterli donanıma sahip olmamasından endişe duyuluyor. Savaşta ülke hastane ve kliniklerinin yarısından fazlası yok edildi. ABD de dahil olmak üzere bazı bağışçılar, Houthi kontrolü altındaki bölgelerde bağışların engellendiğini ve yönlendirildiğini iddia ederek yardımlarını halihazırda kesmişlerdir. Bazı bağışçılar yardımların ulaştırılmasında gecikmeler olduğunu ve yardımları ulaştıran personellerinin tacize uğradığını ve hatta gözaltına alındıklarını iddia ediyor. Ancak Houthi yetkilileri, WFP’nin yolsuzluk ve kötü yönetim iddialarını kabul etmiyor. Aylarca süren müzakereler bazı değişikliklere sebep olsa da bunların yeterli olmadığı kanısındalar. Yemen'deki norveç mülteci Konseyi’nden Sultana Begum “Savunmasız insanlara yardımın engellenmesi için doğru zaman değil.” dedi. “Houthi ile ilgili sorunlar var ancak dünya virüsle mücadelesini güçlendirmeli.”diye ekliyor.

İngiltere uluslararası kalkınma departmanı sözcüsü yardımlarının askıya alınmadığını söyledi. Bununla birlikte, “Houthi'nin insani yardımın verilmesine yönelik kısıtlamaların ve müdahalenin artık bağışçıları ve BM kurumlarını Kuzey Yemen'deki yardımlarını ölçeklendirmeye zorlaması son derece endişe verici.” dedi. Suriye'deki Suudi liderliğindeki koalisyon mücadelesi tarafından çağrılan iki haftalık tek taraflı ateşkes Perşembe günü yürürlüğe girdi. Koalisyon, BM’nin siyasi çözüm çabalarını desteklemek ve koronavirüs yayılımın durdurulmasına yardımcı olmak istediğini söyledi. 

 Yardım ajansları ile Houthi yetkilileri arasındaki bu kriz, küçük iyileştirmeler ve büyük anlaşmazlıklar ile aylardır sorun yaşıyor. Houthi yetkilileri hala bağımsızlık ve uzay yardım ajanslarının bağışçıların talep ettiği temel insani ilkelere saygı duymaları gerektiğini söylemeye hazır olma konusunda hiçbir işaret göstermiyor. San’a daki yetkililer kontrolü güçlendiriyor, yeni kurumlar ve kurallar kompleksi yaratıyor. Bu , dünyanın en büyük insani yardım operasyonunda yardımın yönetimini ve dağıtımını düzenleyen bir kısıtlama ağını da içermektedir. Yardım toplulukları bu kesintilerin hayatlara mal olacağını ve bölgedeki acıyı derinleştireceğini biliyorlar; ancak hayat kurtarıcı bu yardımların yönlendirildiğinde veya engellendiğinde hayatların kaybolduğunu söylüyorlar. Her iki taraf da bir çıkış yolu bulmak istemesine rağmen her iki tarafın da kırmızı çizgileri birbiriyle uyum sağlamıyor. Ölümcül koronavirüsün yakında her şeyi değiştirmesi böyle giderse kaçınılmaz olacak.  (BBC)