Sağlık Bakanlığı’nın, dün herhangi bir açıklama yapmadan sağlık çalışanları, 65 yaş üstü yurttaşlar ve bazı öncelikli meslek gruplarına dördüncü doz aşı hakkı vermesi kaosa neden oldu. Gelen tepkilerin üzerine, uygulama kaldırıldı.

4. doz randevularının yurtdışına çıkışlar için dilekçeyle yapılan başvurularda verileceği, ancak bir hata nedeniyle herkese açıldığı öğrenildi. Akşam saatlerinde ise e-Nabız’da yurtdışı seyahat için yeniden 4. doz imkânı geldi.

Seyahat butonu gibi yapılan bu eklemede, “Seyahat edeceğim ülkenin düzenlemesi sebebiyle 2. doz mRNA aşı hakkı tanımlaması talep ediyorum” ifadeleri yer aldı. Böylece bakanlığın aşı sayfası gün içinde dört kere değişmiş oldu.

Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Muharrem Baytemür, bu kaosun “aşı karşıtlarının ekmeğine yağ sürdüğünü ve aşı tereddütlerini artırdığını” söylerken, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da randevular kaldırılana kadar bazı sağlık çalışanlarının 4. doz aşılarını olduğunu aktardı.

‘SİSTEMDE HATA OLUŞTU’

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre; Sağlık Bakanlığı, önceki gün koronavirüse karşı aşılama sürecinde doz sayısı ve uygulanan yaş grupları gibi konularda yeni kararlar aldı. Sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ve öncelikli gruptakilere, gerekçesi açıklanmadan dördüncü doz aşı hakkı tanındığı duyuruldu.

e-Nabız üzerinden 2 doz Sinovac ve 1 doz BioNTech olan yurttaşlara, “tercihi” olarak 4. doz BioNTech aşı imkânı verildiği görüldü. 4. doz aşı kararının yurtdışı çıkışlar için verildiği, iki doz BioNTech aşısı isteyen ülkelere gidecek yurttaşların, bir dilekçeyle 4. doz aşı randevusu alması gerekirken, randevuların “sistemdeki hata nedeniyle” herkese açıldığı öğrenildi.